marți, 8 iunie 2010

Cheesecake cu capsuni


Pentru blat:
85g unt topit
12 biscuiti digestivi (sau 200g biscuiti populari)
1 lingura zahar/fructoza

Pentru umplutura:
900g branza dulce
250g zahar (sau 200g fructoza)
3 linguri faina
1 fiola esenta vanilie
coaja rasa de la o lamaie
2 lingurite suc de lamaie
3 oua mari + 1 galbenus
300 ml smantana

Pentru topping:
150 ml smantana
1 lingura zahar/fructoza
2 lingurite suc de lamaie

Preparare:

Se incinge mai intai cuptorul la 180 grade C. Asezati hartia de copt pe fundul unei tavi rotunde de tort cu diametrul de 20-22 cm. Este foarte important sa folositi o tava cu inel! Daca tava dvs are dimensiuni mai mari, nu trebuie decat sa mariti proportional si cantitatile de ingrediente.

Pentru a pregati blatul, topiti mai intai untul si lasati-l sa se racoreasca. Aveti grija sa nu ajunga la fierbere! Biscuitii se sfarama si se amesteca cu zaharul si untul racorit pana compozitia devine una omogena. Puneti amestecul pe fundul tavii si presati bine cu o lingura, pentru a-l netezi. Eu am lasat apoi tava 10 minute in cuptor, ca sa se intareasca blatul, insa va recomand ca dvs sa-l tineti mai putin, chiar si numai 3 minute, fiindca altfel va iesi prea crocant sau chiar se va arde pana e gata prajitura...


Inainte sa pregatiti umplutura, mariti flacara cuptorului la 240 grade C. Puneti branza dulce intr-un castron incapator si amestecati timp de 2 minute cu mixerul la viteza mica. Este foarte important ca amestecarea ingredientelor sa se faca tot timpul delicat, astfel incat umplutura sa ramana cremoasa si fina. Se adauga treptat zaharul/fructoza, ouale, faina, un varf de cutit de sare, amestecand in tot acest timp cu mixerul la viteza redusa. Eu am folosit chiar telul, pentru a nu da gres! :) Apoi turnati in compozitie esenta de vanilie, coaja si sucul de lamaie, smantana.

Turnati aceasta umplutura peste blatul de biscuiti, care intre timp s-a racit.

Se face iar flacara mai mica, pana la temperatura de 110 grade C, si se introduce prajitura in cuptor pentru 25 de minute. Este important sa nu deschideti usa cuptorului in acest timp! Daca este posibil, urmariti prajitura doar prin geamul cuptorului, aprinzand lampa din interior. Veti vedea cum aceasta creste frumos... Dupa ce se scurg cele 25 de minute, se opreste focul si se lasa prajitura in continuare in cuptor pentru 2 ore, la racit. Ca sa aiba o compozitie cremoasa, puteti lasa usa cuptorului intredeschisa. Cand s-a racit, inveliti tava in folie si dati la frigider pentru 8 ore (sau peste noapte). Inainte de servire, prajitura se va unge cu topping (amestecati ingredientele enumerate), apoi se orneaza cu felii de capsuni. Va asigur ca e o prajitura de care nu o sa va mai saturati!! :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul tau este asteptat cu drag