vineri, 29 ianuarie 2010

Tarta cu mere


O favorita a sotului meu este tarta cu mere. Am incercat aceasta reteta (care de fapt este o adaptare a mea dupa mai multe retete) si a fost apreciata ca fiind extraordinar de fina. Cu siguranta o sa o repet cat de curand! ;)

INGREDIENTE:

Petru aluat
250g faina
125g unt
un varf de lingurita de sare
cateva linguri de apa

Pentru umplutura
3-4 mere
190g fructoza (sau zahar, de preferat brun)
700 ml lapte
100g faina
4 galbenusuri

Aluatul se face adaugand un praf de sare si untul moale taiat cubulete peste faina, apoi framantand rapid cu varful degetelor (sau cu o furculita). Turnati si cateva linguri de apa, pe rand, pana se obtineti un aluat omogen, pe care apoi il infasurati in folie de plastic si-l dati la frigider o ora.


Intre timp, se face o crema ca pentru cremsnit. Se pun 500 ml lapte la fiert intr-o cratita, iar restul de 200 ml de lapte se amesteca cu galbenusurile, fructoza/zaharul si faina, folosindu-va de un tel. Turnati aceasta compozitie peste laptele care fierbe, la foc mic, amestecand in continuare cu telul pana se ingroasa bine.


Cat timp se racoreste crema, intindeti aluatul cu sucitorul, apoi asezati-l intr-o forma de tarta si intepati-l din loc in loc cu furculita. Dati tava la cuptorul incins, la foc mediu, pentru 10-15 minute, cat sa se intareasca un pic aluatul, apoi scoateti-o ca sa turnati in ea crema si sa asezati frumos merele taiate lamele (necuratate de coaja!). Se mai lasa la cuptor aprox. 30 minute. Se serveste calduta sau rece. Este un deliciu! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul tau este asteptat cu drag