marți, 2 februarie 2010

Tort "valiza" cu portocale

De curand a fost ziua sotului meu si, fiindca pleaca deseori in delegatie, m-am hotarat sa ii fac un tort sub forma de valiza. Estetic, nu a iesit in intregime asa cum am visat, dar tot am sa postez reteta... cine stie, poate servi de inspiratie altcuiva. ;) Gustul este nemaipomenit!!



INGREDIENTE:

Pentru blat: 6 oua + 4 albusuri (iti raman de la crema)
600g zahar (sau 500g fructoza)
5 linguri pesmet alb
2 plicuri praf de copt (daca are 15g unul - altfel, 3 plicuri)
600g faina
hartie de copt

Pentru crema: 400g zahar brun (sau 350g fructoza)
1.4 l lapte dulce
200g faina
4 galbenusuri
2 portocale

Pentru insiropat: zeama de la 3 portocale mari

Pentru decor: 700g lapte praf (dar NU din acela instant!)
700g zahar pudra (sau 600g fructoza + 10% amidon)
50g cacao
sofran (cat de putin, e suficient)

Cum procedezi: Separi albusurile de galbenusuri. Bati albusurile spuma cu 150 g zahar. Freci galbenusurile cu zaharul ramas, apoi adaugi pesmetul, faina cernuta impreuna cu praful de copt, iar la final spuma de albusuri. Amesteci de jos in sus pana omogenizezi compozitia. O torni intr-o forma unsa si tapetata cu hartie de copt. Coci blatul la foc mic spre mijlociu, timp de aprox. 30 de minute (faci proba scobitorii).

Prepari crema ca pentru cremsnit: pui 1 l de lapte pe foc; galbenusurile, zaharul, faina si restul de lapte freaca-le separat. Toarna aceasta compozitie in laptele care fierbe si amesteca mereu, la foc mediu, pana se ingroasa bine. Cand s-a racorit, imparte crema in doua, iar intr-una dintre parti pune portocalele curatate si taiate bucati mici.

Dupa ce s-a copt, tai blatul in 3 si insiropezi fiecare foaie cu zeama de portocale. Peste prima foaie, se toarna crema amestecata cu bucati de portocala. Se pune a doua foaie de tort, se insiropeaza si apoi se adauga crema simpla. Se asaza si se insiropeaza si ultima foaie, se pune si restul de crema (daca v-a mai ramas), apoi se da tortul la rece pana faceti decorul (sau cel putin 30 minute).

Intr-un castron, amestecati laptele praf cu zaharul pudra. Lasati un pic dinacest amestec deoparte, pentru "catarame", iar in restul adaugati cacao si treptat cate un pic de apa si amestecati pana pasta de lapte praf devine modelabila, ca o plastilina (dar atentie, nu prea tare, ca altfel devine sfaramicioasa - caz in care mai adaugati cateva picaturi de apa; daca e prea moale, mai adaugati lapte praf). Apoi se transfera pe masa de lucru (eventual pe o bucata de folie transparenta, ca sa nu se lipeasca de masa), unde o mai framantati cateva secunde si o intindeti cu sucitorul. Foaia rezultata o intindeti peste tort si o presati usor cu mana ca sa faca aderenta cu tortul si sa aiba un aspect neted - la mine nu a fost asa de data asta, fiindca m-am grabit si am pus prea multa apa... :( Apoi facem curelele: din pasta de lapte praf cu cacao, mai intindem o foaie lunga, pe care o taiem fasii subtiri. Doua dintre aceste fasii vor fi curelele noastre... Inainte de a le aseza pe tort, luati o furculita si intepati pe fiecare, pe margine, imitand cusaturile. Dupa aceea, modelati si un maner. Pentru partile de "metal", fierbeti sofranul intr-un pic de apa, pana aceasta se coloreaza intr-un galben intens. Amestecul de lapte praf cu zahar pudra pe care l-ati pus deoparte la inceput se amesteca cu un pic din aceasta apa colorata, apoi se modeleaza pasta galbena dupa inspiratie, facand "cataramele" si bumbii manerului. Puteti adauga orice alte detalii va vin in minte si care tin de o valiza...

Din pacate, eu nu am apucat sa fac poza si cu sectiune, s-a terminat tortul prea repede...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul tau este asteptat cu drag