miercuri, 2 martie 2011

Peste Tandoori (Tandoori Fish)


Saptamana asta se mananca branza, lapte, oua si peste. Sotul meu profita si cumpara in fiecare zi peste. :) Pentru astazi, m-am gandit sa gatesc ceva mai special si exotic, si anume am preparat pestele intr-un fel indian. Aromat si suculent, este o nebunie pentru cei carora nu le e teama sa incerce ceva nou! :)
This week, we are allowed to eat cheese, milk, eggs and fish (before the orthodox Lent). My husband is taking advantage of it and buys fish every day! :) For today, I've made something special and exotic: an Indian dish. This is so tasty, with its aromas and succulence, even to those who avoid trying new food!

Pentru pestele Tandoori, aveti nevoie de fileuri de peste alb (somn, cod, tilapia, halibut etc.). Eu am avut cod. Un alt lucru de tinut minte este ca ar fi bine sa aveti un cuptor care are si flacara pentru gratar, adica sa arda deasupra mancarii, nu sub ea. Dar sa trecem la treaba...
For the Tandoori fish, white fish fillets work well (catfish,tilapia, cod, halibut etc.). I used cod. Another thing to keep in mind is that you'd better use a broiler, to cook the meal from above, not from below. But let's get to work...

INGREDIENTE:

1/3 cana otet de mere (cup of vinegar)
4 catei de usturoi (garlic cloves)
1 lingura ghimbir (tablespoon of chopped ginger)
1/2 lingurita sare (teaspoon of salt)
1 lingura boia iute (tablespoon of cayenne pepper)
1 lingura coriandru (tablespoon of coriander)
1 lingura chimen (tablespoon of cumin)
1/2 cana ulei (cup of vegetable oil)
900 g file de peste alb, taiat in bucati mai mari (2 pounds white fish fillets, cut into large chunks)

Mixati la blender otetul, usturoiul, ghimbirul, coriandrul, chimenul si uleiul pana obtineti o pasta groasa. Ungeti bucatile de peste cu acest amestec si puneti-le intr-un vas scund. Puneti restul marinatei peste bucatile de peste si lasati la marinat cel putin 4 ore la frigider.
Blend the vinegar, garlic, ginger, salt, cayenne, coriander, cumin, and oil in a blender until you have a thick paste. Brush the fish chunks with the mixture to coat evenly and place in a shallow dish; pour the remaining marinade over the fish. Allow to marinate in refrigerator at least 4 hours.

Incingeti cuptorul folosind flacara superioara (daca aveti), cea pentru gratar. Aranjati bucatile de peste intr-un vas termorezistent. Pastrati marinata care va ramane, o veti folosi mai tarziu.
Preheat the oven's broiler. Arrange the marinated fish in a broiler-safe dish, reserving the marinade.


Frigeti pestele sub flacara de gratar, pe gratarul din centrul cuptorului, pentru 10 minute. Intoarceti pestele si ungeti cealalta parte cu marinata care v-a ramas. Puneti inapoi in cuptor pana cand pestele se sfarama usor, adica inca vreo 7 minute.
Broil the fish under the preheated broiler on the oven's center rack for 10 minutes; turn the fish and brush with reserved marinade. Continue cooking until the fish flakes easily with a fork, about 7 minutes more.


Se serveste fierbinte. Eu am asezat pestele langa deliciosul orez basmati (fierbeti la foc mic o masura de orez in trei masuri de apa usor sarata). Este un fel minunat si sunt sigura ca va intra in meniul obisnuit al casei dvs. :)
Serve hot. I also cooked some basmati rice (boil one cup of rice in three cups of slightly salted water).It is a wonderful dish and I am sure it will be part of your usual family menu if you give it a try! :)



3 comentarii:

  1. Din nou intreb de ce se numste tandoori? Ce are cu cuptorul marocan tandoori?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Carmen!
    De fapt, reteta aceasta este una indiana. Inteleg, din tonul tau, ca esti familiarizata cu Marocul si bucataria locala. Poate locuiesti acolo... Sunt sigura ca cei de acolo pot sa-ti explice mai bine cum de aceste doua tari impart unele obiceiuri. Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca o completare la intrebarea lui Carmen... Cred ca aceasta reteta indiana si-a lua denumirea de la cuptorul tandoori datorita felului in care se gateste pestele (in cazul de mai sus, am scris clar in reteta ca e mai bine sa fie gatit la flacara de sus a cuptorului, astfel incat focul sa actioneze direct asupra carnii).

    RăspundețiȘtergere

Comentariul tau este asteptat cu drag